duminică, 19 august 2012

Copacul din intersecţie


Primul semn a apărut într-una dintre intersecţiile cele mai aglomerate. La început a fost doar o mică crăpătură în asfalt. Evident toată lumea a ignorat-o şi viaţa în oraş a continuat la fel de agitată si nepăsătoare ca şi pâna atunci.
Într-o dimineaţa din crăpătura respectivă a ieşit un firişor verde. Greu de crezut că şi pe acela l-a remarcat cineva. Ba mai mult, câteva roţi de autoturisme au trecut în cea mai mare viteză peste el.
Abia într-o zi de miercuri, doamna Stefania, contabilă la o firmă de construcţii, s-a speriat de crenguţa care răsărise ca prin minune in timpul nopţii. Trecea în fiecare zi prin acelaşi loc, aproape la aceeaşi oră şi putea să jure că niciodata nu o văzuse.
Întâmplător, fix în momentul în care evita cu efort ciudăţenia, tocmai vorbea la telefon cu soţul ei, consilier de seamă al primăriei. Bineinţeles că în secunda în care acesta a aflat motivul sperieturii soţiei, a început să facă presiuni la Administraţia Drumurilor pentru curaţarea intersecţiei.
Directorul administraţiei a ignorat la început apelurile stresante care îi tulburau liniştea unei dimineţi plăcute de primavara. Din pacate însă pentru el, rapoartele ce menţionau astfel de situaţii au crescut exponenţial pe parcursul următoarelor ore. Zeci de intersecţii importante din oraş păreau să fi fost invadate de crenguţe care se încăpătânau să străpunga asfaltul si să se înalţe fix în mijlocul  răscrucilor de drumuri.
Ordinele au fost date cu repeziciune, mai ales că primarul tocmai primise o notă referitoare la o vizită a unui ministru important în oraşul lor. Muncitorii s-au repezit cu topoarele şi griul monoton al asfaltului şi-a regăsit destul de rapid liniştea.
A doua zi dimineaţa doamna Ştefania oprea absolut uluită masina. Crenguţa, despre care primise vestea că fusese retezată era acum un copăcel de vreo doi metri, plin de frunze groase şi chiar şi de câteva flori. Situaţia era identica şi în celelalte intersecţii din oraş, iar directorul administraţiei se uita siderat la dosarul de reclamaţii venit din partea cetăţenilor tulburaţi de perturbarea traficului.
Telefoanele începură să sune haotic şi o echipă a Ministerului Mediului a venit grabnic să evalueze situaţia. Evaluarea s-a întins pe o sută douăzeci de pagini. De bună seama a fost doar o modalitate prin care experţii respectivi au hotărât să nu-şi declare incompetenţa. Şi asta pentru că toate cele şaptesprezece recomandări pe care le-au făcut nu au produs nicio schimbare. Copacii, semeţi de acum, erau doborâţi în fiecare seară şi apoi dimineaţa se inălţau şi mai falnici şi mai înfrunziţi decât în ziua precedentă.
Specialiştii au continuat să curgă. Botanişti, chimişti, fizicieni, ingineri, aruncau sfaturi peste sfaturi. Un ziarist haios din oraş chiar ajunsese să compare situaţia cu basmele în care vonici din toată lumea erau chemaţi să salveze regatul şi cu toţii eşuau. Spre deosebire de basm însă, aici nu apărea niciun prinţ salvator.  Mai mult, specialiştii începuseră să vina şi din zone mai puţin convenţionale. Astrologi, necromanţi, spritişti şi ghicitoare propovăduiau sfarşitul lumii sau în orice caz declinul ei.
Au venit până si germanii si americanii să facă o estimare a situaţiei. Copacilor însă nu le-a pasat foarte tare de asta. Au continuat sa crească. Coroanele lor erau printre cele mai spectaculoase văzute vreodata. Mulţimea de turişti care venea să îi fotografieze părea să îi enerveze şi mai tare pe locuitorii care oricum erau chinuiţi de faptul că trebuiau să ocoleasca mereu cu maşinile drăcoveniile apărute în calea lor.
Au început revolte in faţa primăriei. S-au organizat conferinţe internaţionale extrem de costisitoare. Toate discuţiile din cafenele, de la cârciumi sau petreceri, ba chiar  si din pauzele de la scoală, se purtau doar pe tema metodelor de a distruge definitiv duşmanul din intersecţie. Oraşul întreg era dominat de ura împotriva acestui inamic care le invadase asfaltul.
Starea de spirit atât de apăsătoare s-a spulberat în cea mai călduroasă zi din vara acelui an. Atunci, pe lângă supărarea provocată de copacii monstruoşi, căldura lovea nemilos în orice trecător.  Până şi aparatele de aer condiţionat începuseră să se strice şi să cedeze în faţa gradelor din termometre ce creşteau cu fiecare minut.
În jurul orei patru după-amiază,  în apogeul valului de căldura, a apărut zvonul că nea Costica, un pensionar de vreo optzeci de ani a fost zărit pe stradă. Vecinii s-au repezit să-l aducă  în casă ca să nu păţească ceva. L-au gasit sub unul dintre copacii respectivi. Stătea comod într-un scaun pliant şi citea liniştit ziarul. Pe chipul său se vedea o strălucire ciudată. Se simţea foarte relaxat.
Vecinii au crezut că inebunise şi s-au grăbit să-l ia cu forţa in casă. Ajunşi insă sub umbra copacului au rămas înmărmuriţi. Corona extrem de groasă şi de bogată bloca orice urmă de căldură. Nici cea mai faimoasa insulă tropicală nu oferea o temperatură mai placută.
A doua zi toţi experţii au fost alungaţi din oraş, iar nea Costică a fost numit şef la nou creata Administraţie a Copacilor din Intersecţii. Sub coroanele copacilor au fost instalate bancuţe comode şi turiştii au fost invitaţi să ia un loc şi să se bucure de atmosfera plăcuta. Doamna Ştefania a continuat să meargă cu maşina la serviciu, ce-i drept pe noul traseu care era puţin deviat faţă de cel initial. Însă nu mai vorbea la telefon ci se uita de fiecare dată prin parbriz, cu bucurie în suflet, la minunile ce apăruseră la ei în oraş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu