sâmbătă, 7 aprilie 2012

Episodul 3 - Cine e Gloria Swanson?

Azi m-am intalnit pentru a doua oara cu amicul meu, Mathias. De data asta a venit insotit de un alt barbat. Era un tip slab, inalt si avea o figura foarte ciudata. Se stramba aproape tot timpul, probabil din cauza vizorului optic pe care il purta si care cred ca nu era reglat la intensitatea potrivita.
La prima vedere parea un barbat foarte aiurit si neglijent. Cand s-a asezat la masa pe care o ocupasem in bar s-a lovit de piciorul ei. Apoi a fost cat pe ce sa scape paharul de bautura pe care il adusese chelnerita.
Pana la urma am inceput o discutie care in final m-a tulburat foarte mult. Pentru inceput Mathias mi l-a prezentat:
- El e Rick Benoit. E coleg cu mine in echipa de mentenanta. I-am povestit de tine si i-ai trezit interesul. Spre deosebire de tine, majoritatea celor de aici au frica sa discute foarte aprins despre problemele pe care le intampina. Comisarii de sectiuni se pare ca au inceput sa aplice sanctiuni celor care nu-si vad de treaba. 
- De cand ne-am vazut prima data, am stat si m-am gandit la toata povestea asta, insa n-am nici cea mai vaga idee despre ce poate sta in spatele ei.
Rick interveni in acel moment pentru prima data:
- Eu banuiesc in primul rand ca nu suntem pe Marte.
- Pooooftim? am tipat eu total contrariat.
- Vorbeste mai usor. Ar fi bine totusi sa nu ne auda toata lumea, spuse Mathias in timp ce se incrunta la mine. Asculta-l pe profesor.
- Profesor?
- Da, Rick e profesor de matematica si... ma rog, are legatura mare cu lumea stiintei. Si-a dat seama ca unele lucruri nu sunt in regula aici.
- Dar ce cauta un profesor aici? Nu prea am vazut posturi pentru intelectuali in cocina asta.
- Am avut niste mici probleme cu legea. In fine, asta conteaza mai putin acum, spuse Rick alungand parca o usoara umbra de pe chipul sau. M-am inregistrat sub un nume fals, Benoit nu este real. Oricum, sa stii, orice persoana care declara ca are studii superioare sau despre care se descopera acest lucru ulterior, era respinsa de la misiunea catre Marte. Eu am avut noroc ca am putut sa ma inregistrez cu datele unui var care abia a facut primii doi ani de liceu.
- Dar de ce ar face cineva toate astea?
- Pentru ca cineva cu studii avansate si-ar da seama de niste nereguli. Nu sunt specialist in geologie sau astronomie, dar din cate am mai citit sau am mai discutat cu fosti colegi, in primul rand nu ar trebui sa existe diamante aici. In al doilea rand structura rocilor nu seamana cu ceea ce stiam eu despre Marte. N-o sa-ti incarc mintea cu detalii, insa sunt aproape convins ca nu ne gasim pe planeta pe care credeam ca am ajuns.
Simteam ca incepea sa imi vajaie capul. Nu m-am considerat niciodata o persoana foate inteligenta si mi-am dat seama de mult ca nu ma pricep la oameni, dar cumva il percepeam pe Rick ca fiind un om de incredere.
In timp ce toata lumea tacea la masa, cei doi lasandu-ma probabil sa procesez informatia care tocmai ma lovise, pe ecranul mare aflat pe unul dintre peretii barului, a inceput un clip. O femeie foarte frumoasa purta un discurs propagandistic despre beneficiile muncii in aceasta colonie. Nu stiu cine ar fi putut sa creada real in mizerii de genul: “sunteti primii exploratori ai spatiului, munca voastra deschide calea unui nou viitor”. Parca ii ascultam pe politicienii de pe Pamant inainte de alegeri. Nu am pus pret pe vorbele femeii, insa m-am lasat pierdut in frumusetea chipului ei. Era ca si cum cineva ii desenase trasaturile incercand sa pastreze proportiile perfecte.
Interventia profesorului imi opri brusc visarea:
- Hei, o stiu de undeva, dar nu sunt sigur de unde.
Mathias, caruia i se citea fascinatia in ochi, interveni si el:
- Daca nu as sti mai bine, as putea sa jur ca e Gloria Swanson. Totusi... n-are cum sa fie ea. E imposibil.    
Tulburarea sa ma intriga, asa ca am intrebat:
- Cine e Gloria Swanson?
- E o actrita.
- N-am auzit niciodata de ea, am spus usor dezamagit.
Mathias si-a cautat cateva momente cuvintele si a spus oarecum cu nesiguranta:
- Pe vremea cand locuiam pe Pamant, eu avut o pasiune desi ar trebui sa-i zic mai degraba obsesie: filmele. Am vazut mii sau poate zeci de mii de pelicule din toate timpurile si genurile posibile. Le-am revazut pe multe dintre ele si am studiat viata actorilor. In fine... era o adevarata bucurie pentru sufletul meu. Revenind, ea nu e o actrita despre care sa mai stie multa lume, insa candva era celebra. Ar fi totusi mai mult decat straniu sa fie ea, e moarta de mai bine de o suta de ani. Si oricum, atunci cand a decedat avea deja aproximativ opt decenii. La varsta pe care o are femeia din clipul asta, Gloria Swanson probabil nici nu concepea ca omenirea va putea vreodata sa ajunga pe Marte.
Am stabilit sa ne revedem peste inca o saptamana, in speranta ca vom putea observa detalii noi intre timp si in speranta ca vom putea cauta noi recruti pentru noua noastra grupare conspirativa.
De cand m-am intors in camera, ma obsedeaza insa figura lui Mathias care continua sa traga cu coada ochiului la ecranul din bar si soptea doar pentru el: “si totusi seamana atat de mult”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu